• Geschiedenis en toekomst v.v.D.B.S.

   

  Bij Smidje van de Ven daar was…

  De eerste zinnen van ons clublied luiden: Bij Smidje van de Ven daar was ons eerste veld, een menige rivaal die werd daar uitgeteld.

  DBS staat voor Door Broederschap Sterk. Maar wist u dat de letters D.B.S. eerst De Blauwe Scheen betekende? Een stel enthousiaste jongeren uit Strijp voetbalden op een trapveldje tegen elkaar. Inderdaad, op het veld achter de Smederij. Al vlug wilde men echte wedstrijden spelen. Dat lukte. Zo speelde men tegen teams uit andere wijken, maar bijvoorbeeld ook tegen de op Welschap gelegerde Engelse soldaten. Op 17 februari 1953 werd DBS ingeschreven bij de KNVB. Bijna vijftig jaar geleden. Inmiddels was de naam De Blauwe Scheen ingeruild voor Door Broederschap Sterk. DBS bestond voornamelijk uit families, vandaar. In 1964 verhuisde DBS naar het huidige sportpark aan de Botenlaan, waar dankzij de inspanningen van veel DBS-ers in 1980 de mooie kantine verscheen met de naam Den Beste Stek. In de jaren ’70 en ’80 kende DBS een enorme bloeiperiode. Diverse jeugdteams speelden in topklasses. Met spelers als Jeroen van den Berk en Does van Veen promoveerde DBS in 1994 als eerste vereniging in Eindhoven naar de hoogste afdeling van het Amateurvoetbal. In 1999 degradeerde het eerste team naar de eerste klasse.

   

  Peter Cocu: In november 2001 gekozen tot voorzitter van DBS

  Na anderhalf jaar zonder, heeft DBS sinds november 2001 weer een voorzitter. De club is bijzonder trots op het feit dat Peter Cocu zijn schouders onder DBS wilt zetten. Peter Cocu is een liefhebber. Op 21 jarige leeftijd werd hij als doelman van Woenselse Boys kampioen van de derde klasse. Peter heeft ook nog zo’n echte ouderwetse voetbal in huis; met zo’n veter erin. Door onder andere zijn zwager Theo Boelens (secrataris bij DBS) werd hij benaderd voor de functie van voorzitter. DBS was niet nieuw voor hem. Zijn zoon Raymond voetbalt er al jaren.

  De verhuizing van DBS naar de nieuwe wijk Meerhoven is een grote uitdaging. “Het is een grote kans, maar tevens een bedreiging” aldus Peter Cocu. “Het is een lange weg. Mijn rol is knopen doorhakken op het moment dat er keuzes gemaakt moeten worden. Ik spring met veel enthousiasme op een rijdende trein. Wat we in Meerhoven gaan doen, is een voorwaarde scheppen zodat mensen kunnen sporten. De club moet straks toegankelijk zijn. Ik zou straks graag zien dat het clubhuis van DBS ook het wijkhuis van Meerhoven wordt. Dan krijg je binding met een vereniging die midden in de samenleving staat.”

   

  De zonnige toekomst van D.B.S.

  DBS zal de komende jaren doorgroeien naar een vereniging van ongeveer 800 leden. Want naast het huidige voorzieningengebied van de woonwijk Strijp zal DBS nieuwe leden aantrekken in de nieuwe woonwijk Meerhoven. Immers uiterlijk in 2003 zal een geheel nieuw en modern sportcomplex in Meerhoven worden geopend bestemd voor een populatie van 35.000 inwoners. In totaal zullen zo’n 30 elftallen wekelijks spelen in de diverse competities. DBS moet dan uitgegroeid zijn tot een hechte en goed geleide voetbalclub. Bij DBS ontmoeten familie, vrienden, kennissen en relaties elkaar regelmatig in een ongedwongen en ontspannen sfeer. Met de keuze van Meerhoven als nieuwe thuishaven kan DBS met een gerust hart de toekomst tegemoet zien.

   

  Kinderen genieten en dromen van …

  DBS heeft Kiddy’s. Jongens en meisjes in de leeftijd van 3 tot 6 jaar, die iedere week trainen en zelfs af en toe al een echte wedstrijd spelen.
  Het is een prachtig gezicht om die kleine dreumesen met een bal over het veld zien te hollen. Ouders, opa’s en oma’s staan apetrots langs het veld terwijl de kinderen onder deskundige leiding spelen. Natuurlijk staat voetbal voorop. Maar de Kiddy’s doen werkelijk van alles: tekeningen maken, paaseieren zoeken, carnaval vieren etc. etc. Ook de overige jeugd van DBS is erg belangrijk voor de club. Jaarlijks wordt dankzij sponsorbijdragen geïnvesteerd in nieuwe ballen en materialen en spelen onze jeugdteams (internationale) toernooien. De verkiezing tot “Jeugdspeler en -team van het jaar” is ieder jaar een echte happening.

   

  Ernest Faber ex-DBS, zeer populair bij PSV

  Via DBS zijn een aantal spelers doorgebroken naar het betaalde voetbal. Ouderen onder ons kunnen zich de namen van Jan van Dorst, Lambert Maassen en Sjef Blatter wel herinneren. Op dit moment is natuurlijk Ernest Faber van PSV zeer populair. jeugdtoernooien met spectaculaire (buitenlandse) clubs.

   

  Sponsoren treffen elkaar in De Business Club

  Een onderneming is op zoek naar mogelijkheden om bekendheid te geven aan haar product- of bedrijf. Voor vele ondernemingen is het op dit moment uitermate moeilijk om geschikt personeel aan te trekken. Daarnaast vinden steeds meer ondernemingen het van belang om uiting te geven aan hun maatschappelijke betrokkenheid. Dit zijn enkele redenen voor ondernemingen om sponsoring actief te integreren in hun bedrijfsbeleid.

  De wijze waarop DBS haar ambities op basis van een gezond technisch en financieel beleid wil bereiken is mede gebaseerd op sponsoring door het bedrijfsleven. Voetbal levert veel publiciteit op in diverse media en is vaak het gesprek van de dag tussen vele mensen. DBS wil graag een sportief platform zijn waarvan ondernemingen kunnen profiteren. DBS heeft daartoe een Business Club geïntroduceerd onder de naam DBC, wat betekent De Business Club. Bedrijven kunnen lid worden van deze club. Enkele privileges van De Business Club leden zijn: Op verzoek gratis seizoenkaarten, naam in het wekelijkse boekje, in de kantine en op ons briefpapier, beschikking over onze moderne sportaccommodatie en gratis sponsoravonden.