• Met deze 6 tips is succes verzekerd!

  Tip 1: Partijtje, partijtje, partijtje! 1 tegen 1, 2 tegen 2 of 4 tegen 4, met grote doelen, met kegels als doel of een dribbellijn om te scoren. Er zijn super veel variaties mogelijk!

  Tip 2: Zorg bij oefeningen voor elementen die je in een wedstrijd ook ziet; punten kunnen scoren, een verdediger die het moeilijker maakt, de factor tijd.

  Tip 3: Focus op één verbeterpunt per training. Coach en ben met dat ene punt bezig!

  Tip 4: Zorg zeker de eerste trainingen voor een hoge intensiteit en weinig onderbreking.

  Tip 5: Houd veel korte individuele gesprekjes tijdens de training om elkaar te leren kennen!

  Tip 6: Maak samen afspraken.

  Bij tip 1: Speel partijvormen in de kern van je training. Wist je dat partijtjes super effectief zijn om conditie op te bouwen en ter voorbereiding van de oefenwedstrijden? Partijtjes. Houd ze kort en intensief. 3 minuten of 5 minuten. Geef kort aanwijzingen en weer door. En zie daar de rode hoofdjes bij hun favoriete bezigheid, voetballen…! Partijtjes helpen ook bij het creëren van een goed groepsgevoel. Spelers werken samen, leren elkaars sterke en minder sterke punten en ervaren samen winnen of verliezen.

  Bij tip 2: Wedstrijdechte elementen zorgen voor uitdaging en je spelers raken direct gewend aan wedstrijdweerstanden. In september zijn er ook tegenstanders en heb je weinig tijd.

  Bij tip 3: Het leereffect is vele malen groter als je je richt op 1 doel. Laat de kinderen van tevoren ook weten waar de training over gaat en kijk daar aan het einde van de training (kort!) op terug. En wat voor jou leeftijdsgroep relevant is vind je op de DBS voetbalkaderkaartjes.

  Bij tip 4: Je coaching is vooral ‘on the job’, dus terwijl ze bezig zijn. Richt je op de dingen die goed gaan en ben daar enthousiast over! Zorg voor het gevoel van: “We zijn weer lekker aan ’t ballen!”

  Bij tip 5: Korte gesprekjes zijn prima om een band op te bouwen met je spelers en erachter te komen wat ze bezighoudt. Ook als je al eerder met deze spelers gewerkt hebt is een hernieuwde kennismaking van belang. Je hebt elkaar al een tijd niet gezien en er kan in de tussentijd van alles gebeurd zijn wat van invloed kan zijn. Ouders zijn soms ook een belangrijke bron!

  Bij tip 6: Samen afspraken maken in brede zin. Welke regels spreek je samen af? Wat kun je van elkaar verwachten? Wat wil je met elkaar leren en bereiken? Niet teveel ineens! Verdeel de informatie over verschillende momenten. Het is ook belangrijk om deze info met de ouders te delen. Organiseer een info-avond en maak een ouder-groepsapp.

  Meer informatie is te vinden op de DBS Website, klik hier

  Mocht je vragen hebben, aarzel niet om contact met ons op te nemen (trainersacademie@vvdbs.nl of via een persoonlijk appje)